Effect van hormoontherapie

De hoeveelheid testosteron die je nodig hebt, is per persoon verschillend. Iedereen reageert weer anders op de testosteron. Positieve effecten kunnen zijn: meer energie, betere concentratie, beter nadenken, meer zin in seks, betere spierontwikkeling.

Nadelen van hormoontherapie kunnen zijn dat je veel gaat transpireren of last krijgt van stemmingswisselingen. Bij de meeste mannen wegen de voordelen van de hormoontherapie zwaarder dan de nadelen.

Als je zelf te weinig testosteron aanmaakt, kan levenslange hormoontherapie het risico op gezondheidsklachten verlagen.

Let op:

Het is belangrijk te weten dat hormoontherapie tijdelijk de aanmaak van zaadcellen kan stoppen. Als je 3-6 maanden hormoontherapie stopt, komt de aanmaak van zaadcellen weer op gang. Het kan nodig zijn om in de stoptijd een ander type hormonen te gaan gebruiken.

Krijg je als man met Klinefelter syndroom het advies om met hormoontherapie te starten? Bespreek dan een eventuele kinderwens eerst met je hoofdbehandelaar. Gebruik je hormoontherapie en heb je een kinderwens? Bespreek je behandelopties met een uroloog gespecialiseerd in mannelijke vruchtbaarheid en Klinefelter syndroom. Dit is een uroloog-androloog.

Lees meer over voor-en nadelen van hormoontherapie op de website van de Nederlandse Klinefelter Vereniging:  https://klinefelter.nl/over-klinefelter/medisch-2/testosteron/